3 Kas 2013

Coğrafya bilimine ilgi gittikçe artıyor

Malatya İnönü Üniversitesi (İÜ) Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülpınar Akbulut, son yıllarda Coğrafi Bilgi Sistemleri'nin (CBS) coğrafya biliminin farkındalığını diğer disiplinler, kurum ve kuruluşlarda arttırdığını belirtti.
MALATYA - Doç. Dr. Akbulut, İnönü Üniversitesi bünyesindekiRadyo Kampus'ta İnanç Kara Ölmeztoprak'ın hazırlayıp Canlıyayında sunduğu 'Panorama' programına katıldı.
Doç. Dr. Akbulut, "Eğer gerçek bir bilim insanı olacaksanız, merak duygusuna sahip olmanız, hedef ve amaçlarınızı belirlemeniz, son olarak mesleğinizi sevmeniz ve öğrenme isteğinizin tükenmemesi önemlidir" dedi.
Her mesleğin kendi içinde zorlukları olduğunu ifade eden Doç. Dr. Akbulut, coğrafyacılar için en büyük sorununun arazi çalışmaları noktasında yeterince zaman bulamaması ve ilgili prosedürler olduğunu belirtti.
Arazi çalışmaları için kamplar yapıldığında ve çalışmalar devam ettiğinde, genelde ekipteki tek bayan olduğunu belirten Doç. Dr. Akbulut, "Arazinin zorlukları herkes için aynı şekilde belirir ve bilim insanları arasında cinsiyet kavramı ortadan kalkar. Kendi adıma böyle bir kaygı da zaten taşımam. Üstelik insan doğanın dilini anlamaya başladığında gerçekten çok mutlu olur" diye konuştu.
Çalışmaların uygulama alanı bulmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Akbulut, meslek edinme açısından coğrafya bilimini kesinlikle tavsiye ettiğinin altını çizdi. Özellikle son yıllarda Coğrafi Bilgi Sistemleri'nin (CBS) coğrafya biliminin farkındalığını diğer disiplinler, kurum ve kuruluşlarda arttırdığını belirtti.
Doç. Dr. Akbulut, insanların, öğrenmekten ve sormaktan asla korkmamalılarını, ne olmak istediklerini iyi bilmelerini, sevdikleri işi yapmalarını, çok yönlü düşünmelerini, bunun için de çok fazla çalışmaları gerektiğini belirtti.(İHA)

Mukaddime’nin Coğrafi Kaynakları