11 Nis 2013

Tarih Kokan Şehir ‘Krakow’

                                       
Doğu Avrupanın renkli ülkesi Polonya’nın en güzel şehri olan Krakow’a ufak bi yolculuk yapalım. Öncelikle Polonya’nın konumunu anlatmak gerekirse ; Doğu Avrupa’da, kuzeyinde Baltık Denizi, Litvanya ve Rusya; doğusunda  Belarus ve Ukrayna; güneyinde Slovakya ve Çek Cumhuriyeti; batısında da Almanya bulunur. Krakow , Polonya’nın güney batısında Çek Cumhuriyeti ile Slovakya sınırına yakın bulunan şirin bir Avrupa şehridir. Şehir Avrupa’nın hemen hemen her şehrinde olduğu gibi nehir kenarına kurulmuştur. Kurulduğu nehir Polonya’nın en uzun nehri olan Visla nehridir.
Krakow turistik açıdan Polonya’nın en önemli kentidir ve Avrupa genelinde de önemli bir yere sahiptir. Krakow’un bu denli önemli olmasının temel nedeni Polonya’nın kültürel başkenti olmasıdır çünkü Krakow’ Polonya’ ya tarih boyunca başkentlik yapmış bir şehirdir. Daha sonra ise başkent Varşova’ ya taşınmıştır. Tarihi yapısı tamamiyle korunmuş olan Krakow turistlerin oldukça ilgisini çekmesini sağlamıştır ve senelik 8  milyondan fazla turist Krakow’u ziyaret etmektedir. Polonya'nın en önemli turizm noktası olarak kabul edilen Krakow, kiliselerin tüm ihtişamıyla göğü süslediği bir kenttir. Büyleyici Ortaçağ atmosferiyle, UNESCO'nun en önemli 12 tarihi yerlerinden biridir. Eski Kent (Old Town)'teki Pazar Meydanı (Market Square), Ortaçağ'ın büyülü havasını günümüze taşır. Burada bulunan Wawel Katedrali ve Wawel Kraliyet Kalesi, kentin bu yönüyle en önemli eserleridir.  Krakow da bulunan tarihi yapıları şöyle sıralayabiliriz. Rynek Glowny (şehrin ana meydanı) - Kazimierz (musevi mahallesi) - Zamek Krolewski (kraliyet sarayı) - Synagoga Izaaka (sinagog) - Kosciol Mariacki (kilise) - Stara Synagoga (eski sinagog) - Katedra Wawelska (katedral) - Brama Florianska ( tarihi şehir kapısı) - Kopiec Kosciuszki anıtı - Sukiennice (tarihi çarşı binası) - Oskar Schindler Fabrikası - Wieza Ratuszowa (idare binası ve kulesi) - Adam Mickiewicz anıtı - Florian Kapısı - Fransiskan Manastırı . Ayrıca Krakow’da bulunan tarihi Yahudi mahallesi de önemli mekanlardandır.
Krakow ulaşım açısından oldukça rahat olan bir şehirdir. Trenyolu ağı oldukça gelişmiştir ve birçok yere trenle çok rahatça gidilebilir. Havalimanı da gelişmiş olan şehre ülkemizden direk uçuş olamasa da aktarma ile çok rahat havayolu ulaşımı sağlanabilir. Ayrıca ucuz havayolu ile avrupanın birçok çok yerine rahatça ve çok ucuz gidilebilir. Bazı arkadaşlarım 1 Euroya Stockholm ‘e uçak bileti bulmuşlardı. Şehir içinde ise hemen hemen heryerde tramvay bulunur.
Sadece tarihi açıdan değil çevresinde bulunan turistik mekanlar açısından da Krakow önemli bir yere sahiptir. Çevresindeki turistik yerlerin merkezinde bulunması da Krakow’un önemini arttırmaktadır. Bu yerlerden bahsedecek olursak ilk olarak; Wieliczka tuz madenini söyleyebiliriz. Krakow yakınlarında bulunan madenin en önemli özelliği Dünya’nın en eski madenlerinden birisi olmasıdır. Diğer önemli bir yer ise Krakow’a yaklaşık 60 km uzaklıkta olan ,2.Dünya Savaşı sırasında Nazilerin oluşturduğu Auschwitz-Birkenau Yahudi Toplama kamplarıdır. Bu kamplarda 1 milyondan fazla Yahudi çeşitli işkencelere maruz kalarak Naziler tarafında katledilmiştir. Son olarak da turistik yer olarak Zakopane’ı söyleyebiliriz. Burası Krakow’un güneyinde dağlık alanda bulunan bir yerleşmedir ve kış turizmi açısından oldukça önemlidir.
Birgün yolunuz Polonya’ya düşerse Krakow’ a gitmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Emre DUMAN




Mukaddime’nin Coğrafi Kaynakları